Een uitspraak van het Grondwettelijk Hof eind vorige week doet vragen rijzen over de wettelijkheid van parkeerboetes die tussen 2003 en 2010 zijn uitgeschreven. Juristen zijn het niet eens over de gevolgen van de uitspraak.

 

Alles begint bij een man die enkele jaren geleden een boete had gekregen omdat hij in een blauwe zone had geparkeerd zonder zijn parkeerschijf te leggen. De man stapte daarop naar de politierechter van Torhout omdat hij vond dat het gemeentelijk retributiereglement geen wettelijke grondslag heeft.

De politierechter legde de zaak voor aan het Grondwettelijk Hof, dat eind vorige week besliste dat een deel van de federale wet uit 2003 onwettig is. De federale wetgever besliste toen om een aantal verkeersovertredingen uit het strafrecht te halen, waardoor de gemeenten voortaan zelf het recht hadden om foutparkeerders te beboeten.

Maar de federale wetgever was niet bevoegd om dat te doen. Die bevoegdheid behoort tot de gewesten. In 2010 kwam er een Vlaams decreet dat hetzelfde bepaalt als de federale wet uit 2003. Sinds dat decreet is er een wettelijk kader voor de parkeerboetes, maar tussen 2003 en 2010 was dat er dus niet. Bovendien is het decreet niet retroactief.

Geld terug?

Volgens hoogleraar financieel recht Michel Maus betekent dat dat alle parkeerboetes die gemeenten en parkeerbedrijven hebben uitgeschreven tussen 7 februari 2003 en 5 augustus 2010 onwettig zijn. Niets houdt de getroffen burgers dan ook tegen om de boetes aan te vechten, stelt hij in De Morgen.

Maus vindt zelfs dat de overheid in principe zo goed zou moeten zijn om alle boetes spontaan terug te betalen. "Maar het gaat natuurlijk om miljoenen euro's en het zijn budgettair krappe tijden. De kans dat de overheid die boetes spontaan terugbetaalt, is onbestaande."

Maar niet iedereen is het eens met de visie van Maus. "Deze uitspraak (van het Grondwettelijk Hof, red.) betekent niet dat alle parkeerboetes die tussen 2003 en 2010 zijn uitgeschreven, onwettig zijn", zegt Frank Meerschaut, persrechter van het Grondwettelijk Hof, in De Standaard.

Bij het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) worden de mogelijke gevolgen van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof nog onderzocht.

(vrt)